Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biała arabeska

iwcia43

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety fotek ni ma i nie będzie w najbliższym czasie. Wszystko muszę sobie wyobrazić jak na razie :evil: :evil: :evil: i podjąć decyzję jaką dać podłogę - jasną czy grafit?Zazwyczaj jestem zdecydowana ale to zestawienie spędza mi normalnie sen z powiek :roll: a nie chcę sobie wyrzucać że mogłam zrobić odwrotnie. :p

Dziewczyny - jesteście nieocenione :D I już wszystko widzę :D

Piękny blat - sama ch,etnie bym taki przyjęła - ale raczej jasny. Osobiście mam gładki biały matowu blat z laminatu w kuchni (tym samym mam tez wyłozone ściany nad blatem zamiast płytek) i jestem bardzo zadowolona z tego rozwiązania. Bałam się bardzo białego blatu w kuchni - wiadomo jak jest :wink: - ale nie mogłam się przekonac to tych wszystkich ciapek ala konglomerat na parapety. Mój się nie rysuje (a taniocha był) i z utrzymaniem czystości nie jest źle. Jak się zostawi plamę po soku malinowym, czy jagodach to trochę "wchodzi" i zwykłym mleczkiem nie moge doczyścić, ale wtedy biorę wybielacz i jest cacy (zresztą swój biały zlew tez musze wybielaczem czyścić niestety i białego zlewu już nie polecam).

monah zgadzam się, że jasna podłoga w kuchni + jasne fugi to pomyłka (miałam kiedyś białą podłogę). Teraz dla odmiany mam ciemny brąz i takiej ciemnej też nie polecam - tu nie widać plam tylko wiecznie kurz i piach. Także grafit wydaje się byc idelanym rozwiązaniem.

iwcia43 - no brałabym na blat do kuchni ta białą arabeskę na 100% :wink:

A w części jadalnej co planujesz z tym ciemnym blatem - na jakiś stół to wykorzystać. Płytki są faktycznie piękne, choć w trzeba uważać w ich zestawieniu z blatem. Ale ja lubie takie mixy wzorów - nawet takie pozornie bardzo do siebie nie pasujące więc w tym wypadku chyba nie mogłabym się oprzeć :wink: Tylko z tych płytek dałabym jakiś akcent np. na tle płytek gładkich :roll:

to ja trochę może Ci namieszam, ale dodam, że - jako szczęśliwa posiadaczka płytek Fragrance w łazience - obawiałabym się tych czarnych płytek nad blatem roboczym ani płytą kuchenki. one są cudowne, lustrzane, odbijają wszystko, słowem - kocham je, ale w kuchni - obawiam się - będzie na nich widać zacieki po prostu.

jeżeli chcesz je mieć, to może kup jedną, ustaw sobie koło kuchenki i sprawdź, czy nie będzie zbyt trudna w utrzymaniu.

biały blat - cudny, ale raczej trudniejszy do utrzymania w czystości.

ciemny blat - pewnie się rysuje ale mniej na nim widać.

ja mam teraz szary blat - idealny. nic nie widać na nim.

białe płytki Fragrance są za to łatwe do utrzymania w czystości i też przecudne, takie delikatne, subtelne.

ważne jest też to, że płytki są niemal idealnie równe, mój płytkarz nadziwić się nie mógł.dość twarde i ciężkie do cięcia, ale równiutkie. fugę można dać minimalną. to istotne, bo jak położysz białe płytki, to i fugę jasną trzeba będzie dać - i trochę ją czyścić od czasu do czasu, niestety...

podsumowując: jeżeli chcesz łączyć ten blat i te płytki, to sugeruję w kuchni ciemny blat + białe płytki, a w części jadalnianej odwrotnie, bo tam chyba łatwiej utrzymać czystość. na podłodze grafit.

Dziewczyny jesteście nieocenione!!! Wracam do domu a tu tyle postów!!!Zamysł mój jest taki :białe płytki fragrance nad meblami, nad płytą elektryczną czarny fragrance,czarny zlew, meble białe bez górnych szafek (może jakaś witrynka) ułożone są w podkowę. Bok blatu przy kuchence położony będzie prostopadle do reszty (coś jakby zamykał ten a'la kwadrat.) i to będzie tzw. blat jadalniany. Chciałabym żeby ta część blatu schodziła do ziemi. Myślę, że grafitowa podłoga będzie ok. Obawiam się tylko, że jeśli te trzy blaty dam czarne a czwarty jadalniany biały to będzie zbyt ciemno :cry:Dodam że ściany mają być intenywne (fiolet, bordo - jeszcze nie wiem) Rozważałam zatem wersję odwrotną ale chyba zostanę przy tej pierwszej. Monah przyłożyłam płytkę czarną w obecnym mieszkaniu i jest ok. nie widać syfów.

Może to szaleństwo łączyć te kwiaty ale one są tak delikatne... myślę że będzie ok. Pstryknęłam dziś cudem fotki i postaram się jutro okazać moje przyszłe cudo bo dziś ledwo patrzę już :roll:

iwcia43 kuchnie zapowiada się cudo - bardzo chetnie zobaczyłabym zdjęcia z realizacji. Zastanowiłabym się tylko nad mieszaniem tych białych i czarnych płytek nad meblami - chyba, że masz to tak wymyślone, że czarny fragrance nad płyta "narysuje" ci w dobrym miesci geometryczną ciemną plamę. Ja bym sobie tą ścianę wręcz rozrysowała w kolorze na jakiejś kartce - ale już konkretnie z meblami. I mniam - mój fiolet ulubiony :D

Dodam, że białe górne szafki na tle kolorowej ściany wyglądają bardzo ciekawie - "podbijają" kolor ściny. U cibie mam białe kwadratowe górne szafki na tle czerwieni i to moja ulubiona sciana w kuchni. Białe meble i płytki nad blatem powinny też rozjaśnić pomieszczenie - momo czarnego blatu. choc ja osobiście jestem zwolenniczką białego baltu :wink: ale przekonywać cie nie będę :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/jg/ca/rjgs/2Omt89y1FxJdT4AybA.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/jg/ca/rjgs/vtJeusdMT54MtSaxnA.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/jg/ca/rjgs/YCPjZvIlk8lugkAeGA.jpg

tak to wygląda na dziś.

Blat jadalniany będzie prostopadle do dużego okna kuchennego w połowie jego szerokości.( chcę żeby schodził do ziemi pod kątem 90 stopni. )Z prawej strony okna płyta,równo z nią i tylko nad nią czarny fragrance, potem blat i biały fragrance,pod drugim małym kuchennym oknem czarny zlew.

iga9ach jak ja chcę przekonać się do któregoś rozwiązania...

Wydaje mi się, że czarny roboczy blat byłby praktyczniejszy ale obawiam się że z ciemną podłogą będzie zbyt ciemno. To rozwiązanie fajnie wyglądałoby z salonu bo byłaby widoczna pionowa biała płaszczyzna blatu jadalnianego. Nie ma w tej kuchni wiele światła stąd maje dywagacje nad odwrotną wersją blatów :o

:lol: wiem jak to jest :lol:

Najlepiej sobie narysować widok na tą ścianę - ale juz kokretnie z meblami. Ja tak rozrysowyayał i kolorowałam każdą ściane kuchni wiele razy, aby w końcu zdecydowac się konkretnie na to ostateczne rozwiązanie - łatwo nie było. Ale te rysunki poglądow wiele mi dał - tyle, że ja się lubię bawić kredkami :wink:

• 3 months później...